Kedilerde mantar hastalığı neden olur? Teşhisi nedir? Tedavisi nasıl olur

Kedilerde mantar neden olur belirtileri ve tedavisi

Kedilerde mantar neden olur belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

Kedilerde sık görülen hastalıklardan biridir mantar hastalığı yalnızca kedilere özel bir hastalık değil, diğer evcil hayvanlarda ve insanlarda da görülebilen bu hastalık oldukça da yaygındır.

Kediler Mantar enfeksiyonunu nereden kapar?

Kediler mantar enfeksiyonunu;

Kedilerin arkadaşlarından, ( enfekte olmuş başka bir kediden)

Yatmak için kullandığı veya yattığı örtü, muşamba, ped, Kafes

Kullanılan yada başka bir kedi tarafından kullanılmış tasmadan,

Kedilerin Mama kaplarından,

Kedileri temizlemek için kullanılan fırçalardan, bezlerden, havlulardan gibi çok çeşitli araçlar ile kedinize mantar hastalığı bulaşabilmektedir.

Kediler neden mantar hastalığına yakalanır?

Genellikle kedilerin hepsi mantar hastalığına yakalanma eğilimindelerdir, özellikle genç kediler ve uzun tüylü kedilerde çok rastlanan bir enfeksiyon olayı vardır.

Genç kediler için henüz bağışıklık sisteminin tam anlamı ile gelişmemiş olmasından kaynaklıdır diyebiliriz,

Kedilerin bağışıklıklarının tam anlamı ile gelişmesi için organik besleyici ve vitaminli mamalar kullanmalısınız, kedi çimine özen göstermelisiniz. Bu link’e tıklayarak kedi çim’i hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Uzun tüylü ve genç olmayan kediler için ise şunu söylemek daha doğru olur, Uzun tüylü kedilerin günlük yada haftalık tüy bakımları daha zor olur ve arada sırada da günlük bakımları atlanabilir, ayrıca temizlenmesi güç olduğu için, kedinizde mantar olmasa bile taşıyıcı konumda da olabilirler.

Kedinizin tüy’ü uzunsa ve mantar hastalığı da var ise, gözünüzle gördüğünüz enfeksiyon olmuş yer’e daha çok güneş ışığı girmelidir, D vitamini, Mantar’ı daha çabuk iyileştirir.

Kedilerin mantar hastalığına yakalanmasındaki en büyük etkenlerden birisi de yaşadığı stres dir, ayrıca beslenme bozuklukları da önemli bir faktördür.

Az öncede söylediğimiz gibi kesinlikle organik gıdalar ile beslemenizde günlük sporunu yaptırmanızda fayda var.

Ne kadar zinde olursa mantar hastalığını kapması o kadar güç olacaktır.

Kedideki Mantar Hastalığı İnsanlara Bulaşır mı?

Mantar hastalığı insanlara da bulaşabilir fakat insanlar bu hastalığı daha çabuk atlatır ve risk grubunda çocuklar için önem arz etmektedir, iyileşme süreci uzun olacaktır. Korunmanız için bol meyve sebze yiyin, bu hastalığın size bulaşmaması için sizin grip, nezle gibi bağışıklık sisteminize etki etmiş bir hastalığa yakalanmamış olmanız faydanıza olacaktır. çünkü mantar enfeksiyonu sizin vücudunuza ancak siz zayıf olduğunuzda kolayca etki edebilir.

Korkmayın, Mantar enfeksiyonu tedavi edilebilen ve geçici bir enfeksiyon türüdür.

Kedilerde Mantar Belirtileri Nelerdir?

Kedinizde mantar belirtisi olduğunu nasıl anlarsınız?

Sürekli olarak kaşınıyorsa,

Kulak diplerinde ayaklarında yuvarlak tüy döküntüleri görüryorsanız eğer,

Genellikle fazla kaşınıyor ise tüy döküntüsü olmasını doğal karşılayabiliriz, Normalden fazla bir döküntü var ise, hastalığın hızla yayıldığının belirtisi olabilir.

Mantar hastalığı tek bir bölgede oluşmamış olabilir, 2 yada 3 farklı bölgede de olabilir, tedaviye başlanmaz ise bu tüy döküntüleri birleşebilir, tespit ettiğiniz zaman hemen müdahalesi şart bir duruma düşebilirsiniz.

Mantar sporları 2 yıla kadar insan ve hayvan vücudunda yaşayabilir, çok dayanıklıdır.

Kedilerde Mantar Tedavisi

Kedinizin bağışıklığı kuvvetli ise genellikle 1 hafta içerisinde mantar hastalığını atlatabilir, hastalığın bulaşıcı olduğunu unutmayın, bu hastalığı yaşarken size de bulaştırabilir, dolayısı ile beklemeniz için bir sebep olamaz, hemen tedavi için veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Tedavi sırasında eski durumuna göre hijyene daha çok önem vermelisiniz, çocukları özellikle tedavi bitene kadar uzak tutmanız yararınıza olacaktır.

Kullandığı eşyaları mutlaka kaynar su ile yıkamalısınız.

Veteriner hekim bu enfeksiyonu engellemek için size pomad, iğne ve tablet verecektir, bu hastalığın kısa sürede atlatılmasını sağlayacaktır.

Erken Teşhis önemli, ilerlememiş bir mantar hastalığı ilerlemiş halinden daha iyidir, ilaç kullanarak, hemen ilerlemeye durdurabilir, daha fazla bulaşıcı olmasını engelleyebilirsiniz.

Eğer uygun tedaviye başlamaz ve geçmesini beklerseniz, kronik hale gelebilir, kediniz ayda 1 defa yada 2 defa tüy dökülmelerine maruz bırakabilirsiniz.

Erken müdahale hem sizin hem aile fertlerinin hemde kediniz için, büyük büyük önemler taşımaktadır.

Sağlıkla Kalın

Ayrıca Kontrol Et

kedilerde-doğum

Kediler Nasıl Doğum Yapar?

Hiç şüphesiz, hayvan severlerin sahiplenmek için en çok tercih ettiği hayvanlardan biri kedidir. Kedilerin insana …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir